Persbericht: Nefyto-bedrijven bereiden zich voor op Brexit

9 februari 2011

Nefyto-bedrijven bereiden zich voor op Brexit

De bij Nefyto aangesloten bedrijven zijn volop bezig met voorbereiding voor de Brexit. Hierbij nemen ze verschillende scenario’s mee, maar vooral ook het meest nadelige scenario waarbij het Verenigd Koninkrijk zonder Brexit-deal de Europese Unie verlaat. De bedrijven treffen onder andere maatregelen om producten die aan de andere kant van de Noordzee worden geproduceerd tijdig naar Nederland te halen.  

Verschillende Nefyto-bedrijven brengen producten op de Nederlandse markt die in het Verenigd Koninkrijk worden geproduceerd. Nefyto en aangesloten bedrijven vinden het belangrijk om proactief maatregelen te treffen om gevolgen van de Brexit op te kunnen vangen. Indien gewasbeschermingsmiddelen afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk niet meer (of via ingewikkelde routes) op de Nederlandse markt kunnen komen, zou dit kunnen leiden tot lastige situaties voor de teler en dat wil de industrie natuurlijk voorkomen. Ook in het kader van Product Stewardship en de Visie en Ambitie van Nefyto waarin de industrie aangeeft verantwoord te zijn, wil de industrie goed voorbereid zijn.

Op dit moment wordt door een aantal bedrijven deelgenomen aan internationale taskforces en werkgroepen. Alle ontwikkelingen rondom de Brexit worden op de voet gevolgd om te komen tot een realistische en werkbare planning. De uiteindelijke vorm van de Brexit is helaas lastig te voorspellen en daarom kan het niet helemaal worden uitgesloten dat er bepaalde productstromen worden geraakt. De gewasbeschermingsmiddelenindustrie zet er echter op in om dat zoveel mogelijk te voorkomen.

Klik hier voor de pdf.