Persbericht: Productie namaak-gwb neemt toe in EU

2 augustus 2022


Productie van namaak-gewasbeschermingsmiddelen neemt toe in de EU

Operatie Silver Axe VII: 10 arrestaties en 1.150 ton illegale gewasbeschermingsmiddelen in beslag genomen 


Onder de naam Silver Axe co├Ârdineert Europol jaarlijks controles van de import van en handel in illegale, namaak (counterfeit) gewasbeschermingsmiddelen in Europa. Dit jaar werd met de actie 1.150 ton illegale gewasbeschermingsmiddelen in beslag genomen. Deze hoeveelheid is vergelijkbaar met de actie vorig jaar. Toen werd ca. 1.200 ton ingenomen. 
De betrokken instanties zien een toenemende inbeslagname van productieapparatuur en van grondstoffen die naar Europa worden verscheept. Dit wijst op een toename van namaakactiviteiten binnen Europa. 


Silver Axe VII
De jaarlijkse controle-actie startte eind januari en werd eind april 2022 afgerond. Het was de zevende keer dat de actie plaatsvond. Er werden dit keer 1.150 ton illegale gewasbeschermingsmiddelen in beslag genomen en 10 arrestaties verricht. Naast het Bureau voor Intellectuele Eigendom van de Europese Unie (EUIPO), het Europees Bureau voor Fraudebestrijding (OLAF), DG SANTE (Europese Commissie), CropLife Europe en CropLife International waren instanties van 31 landen (25 EU-lidstaten en zes derde landen) bij de actie betrokken. Voor Nederland waren dat NVWA, Douane en CropLife NL.

Verschuivingen
Europol rapporteert een toenemende handel van namaak-gewasbeschermingsmiddelen in het zuiden van Europa en het Zwarte Zeegebied. China blijft echter het belangrijkste herkomstland van de illegale middelen. Ook blijkt een toename van kleinere zendingen (tot 10 liter/kg), mogelijk omdat de autoriteiten meer toezicht houden op online-winkels. 
De betrokken instanties zien ook een toenemende inbeslagname van productieapparatuur en van grondstoffen die naar Europa worden verscheept. Dit wijst op een toename van namaakactiviteiten binnen Europa. 

Risico’s
“Illegale, namaakgewasbeschermingsmiddelen zijn schadelijk bij het verduurzamen van de land- en tuinbouw en brengt ook de doelstellingen van Farm to Fork in gevaar”, aldus Olivier de Matos, directeur-generaal CropLife Europe. “Silver Axe is een belangrijk initiatief en het is belangrijk aandacht te blijven vragen voor deze vorm van criminaliteit die de duurzame productie van voedsel in gevaar brengt”. 

Klik hier voor het originele bericht van Europol.

Klik hier voor de pdf.